Ön ödemeli kart nedir.

Türkiye’de kredi kartı kullanımının yaygınlaşmasında en önemli etken hiç şüphesiz taksitli alışveriş imkanıdır. Kredi kartı, yüksek enflasyon ortamında oluşan senetle taksitli alışveriş yapma alışkanlığına, hem alıcı hem satıcı açısından önemli kolaylıklar sunan bir sosyal mühendislik harikasıydı. Peki türkiye’nin kredi kartı ile taksitli alışveriş imkanı sunan ülke olduğunu biliyor muydunuz. Öte yandan kredi kartları yıllık kart aidatı, faiz uygulaması gibi özellikleri nedeniyle dikkat edilmezse insanı kontrolsüz bir borç sarmalına da sokabiliyor.
Ön ödemeli kart nedir faydaları nelerdir.
Ön ödemeli kart ise 16 haneden oluşan bir şahsına münhasır numara serisidir. Sahiplik için diğer kartlara kıyasla çok daha az şey ister. Banka kredi kartı sözleşmesine gerek yoktur. Geçerli bir TCKN ile cep telefonu yeterli. İkisinin pratikte ilişkisi olmasına da gerek yoktur. Ön ödemeli kart ödünç verilebilen bir ödeme aracıdır. Kredi kartınızı bir tanıdığınıza verdiğinizde kredi itibarınızı da aynı kişiye emanet etmiş olursunuz ama ön ödemeli kartta sadece kart üzerindeki bakiyeyi riske atmış olursunuz. O da kara para ile mücadele tebliğ kapsamında bir ayda en fazla 750 TL ile sınırlıdır. Kartı finansal itibarınızı riske etmeden istediğiniz kişiye kullanması için verebilirsiniz. Bu da türkiye’de geçici veya yasal olmayan yollarla bulunan kişilerin yerel para birimiyle kart kullanabilmesine, 18 yaş altı gençlerin ki mali durumu müsait olanların hemen hepsinin bir akıllı telefonu var çevrimiçi alışverişlerinde yaş sınırını beklemeksizin akıllı telefon uygulama mağazaları, oyunlar ve e-ticaret sitelerinden ürün ve hizmet alabilmelerine imkan verir.
Ürün ve hizmet alabilmelerine imkan verir.
Mobil uygulamalarda yaşanan gelişmeler ve ülkemizde yaygın ATM ağları bulunan finansal kurumlarla perakende mağazalarla yapılan işbirlikleri ile, kartlara fon yüklemek de ön ödemeli kartlar hayatımıza ilk girdiğinden bu yana oldukça kolaylaştı.
18 yaş altı kişiler için ön ödemeli kartlar isimlerine olmasa da, harcama sorumluluğunu alabilecekleri bir karta sahip olmalarına imkan veriyor. Bu da ön ödemeli kartları ebevynlerin çocuklarının harcama bilincini geliştirmesine imkan veren bir enstrüman olarak kullanma imkanını öne çıkartıyor.