Pandemi yılının kazananı ön ödemeli kartlar oldu.

Tüketicilerin acil ihtiyaçlarına yanıt verenler elektronik para şirketleri oldu.
Covid-19’un mart ayının ortası itibarıyla ülke çapında hepimizi zorunlu izolasyona zorlamasıyla alışveriş alışkanlıklarımızda ve tercihlerimizde büyük değişiklik yaşandı. Bunun sonucunda
Enfeksiyon riskini azalmaya yönelik temel ihtiyaç ve market alışverişlerinde sanal marketlere talep kaydı. Burada bir kartlı bir ödeme ihtiyacı söz konusuydu.
Fiziksel alışverişlerde ödeme sırasında nakit kullanımında paranın el değiştirmesinin riski nedeniyle nakit ödemeye bir daha az riskli bir alternatif arayışı başlattı.
Alışverişlerde nakit kullanılmasa da banka kartı kullanan bir kesim vardı. Banka kartı sayısı çok yüksek olsa da Türkiye’de temassızı destekleyen banka kartı sayısı yok gibi birşey.
Fiziksel alışverişlerde banka kartı kullanımında kartın sahibi ile kasadaki personel arasında el değiştirilmesi, işlemin manyetik bant ile gerçekleşmesi hijyen açısından nakit kullanımına yakın bir bulaşma riski oluşturuyordu.
Yukarıda bahsi geçen üç durum için en pratik çözüm olarak ön ödeme kart ve elektronik para lisanslı şirketler çözüm oldu. İletişimini medyada yapmamış olsalar dahi word of mouth ile çok önemli bir kitle bu bu kartlara başvurmaya başladı. Kolay erişim en büyük avantajlarıydı, çünkü temassız ödemeyi destekleyen kartları zincir mağazalar ve marketlerin kasalarından kolayca alıp, akıllı telefonlar için geliştirilmiş uygulamalar üzerinden kolayca aktive edildikten sonra para yükleyerek bir kaç dakika içinde kullanmaya başlayabiliyorsunuz.