Tüketici KKB kurum ile borç ilişkisi.

Tüketici, elinde KKB üyesi kurum ile bu borç ilişkisinin sona erdiğine dair resmi bir belge temin etmesi gerekir. Böyle bir belgenin olması durumunda bu belge ile ilgili kuruma başvurulması ve ilgili kurumun KKB’deki kaydın düzeltilmesini talep etmesi gerekir. Ancak birşey olarak kurumda bu konuyla ilgili bölümü bulmak ve aksiyon almalarını sağlamak zaman alabileceğinden daha süratli bir sonuç almak isteyenler için ilgili kurumun teftiş kurulunu arayarak bu konudaki şikayetini iletilmelidir. Teftiş kurulları finansal kurumlarda en süratli reaksiyon gösteren bölümlerin başında gelir. Üstelik otoritesi gereği bu kanaldan gelen talepler ilgili bölümlerce en süratli şekilde cevaplanmaktadır. Kurumların genel müdürlük santrallerinden teftiş kurulunun telefonlarına ulaşabilirsiniz.
Teftiş kurulunu arayıp bulacağınız kişinin isim ve soyismini bir yere not ettikten sonra durumu detaylı ve sakin bir şekilde anlatmalı, KKB’de ilgili kaydın düzeltilmesi için gereğinin yapılmasını ve güncellemenin yapılarak tarafınıza bilgilendirmenin yapılmasını talep ettiğinizi bildirmelisiniz.
Bunu yaptıktan sonra ilgili kurumdan aldığınız belgenin yanında durumu açıklayan bir dilekçeyle teftiş kurulu tarafından size verilecek bir faks numarasına iletilmesi gerekebilir. Bu gereklilik teftiş kurulu ve kuruma göre farklılık gösterir.
Normal şartlar altında bir tüketicinin kaydı ile ilgili düzeltme talebini KKB sistemine iletilmesinin ardından kayıt ile ilgili düzeltme iki saat içerisinde yapılıyor. KKB, bu amaça hizmet eden mides müşteri itirazları değerlendirme sistemi adlı bir sistemle ilgili kayıtların süratli bir şekilde üye kuruluşların talebine istinaden düzeltilmesine imkan vermektedir.