Merkez bankası kredi kaydı.

Merkez Bankası Kara listesi hakkında
Söz konusu veritabanı bankalar ve kredi vermeye yetkili kuruluşların online erişimine açıktır.
Kredi veren kurumların kredi risk bölümleri kendilerine gelen başvuruları değerlendirirken KKB kayıtlarınnın yanısıra Merkez Bankası kayıtlarını da referans noktası olarak kullanmaktadırlar.
Müşterinin kredi veren kurumun kredi politikalarına uygun olup olmamasının tespiti sırasında başvuru sahibinin sağladığı kişisel ve demografik bilgilerin yanısıra bu referans noktaları da önemli belirleyici kaynaktır.
KKB kendi kayıtlarını bireysel kullanıcılara açmamaktadır. Tüketiciler bu veritabanındaki kendilerine ait bilgilere bir üye kuruluş aracılığı ile ulaşabilmektedirler. KKB kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları kapsamına girmediğinden, Bilgi edinme hakkı kanunu kapsamına girmiyor ve dolayısıyla bu kanun kapsamında bilgi verme yükümlülüğü bulunmuyor. 1995 yılında SPK’ya tabi 11 bankanın ortaklığı ile kurulan kredi kayıt bürosu a.ş KKB, SPK’ya da tabi olmadığından kayıtlara bireysel olarak ulaşılması bizim bildiğimiz sınırlarında mümkün gözükmemekte
Merkez Bankası’nın TMCB 3167 sayılı çekle ödemelerinin düzenlenmesi ve çek hamillerinin korunması hakkında kanun’un 9 ve 16’ıncı maddeleri ile 1211 sayılı türkiye cumhuriyet merkez bankası kanunu’nun 44’üncü maddesi kapsamında, gerçek ve tüzel kişilere ait karşılıksız çek, negatif nitelikli ferdi kredi ve kredi kartları protestolu senetler, kredi limit ve risk bilgilerinin yer aldığı bir veritabanı bulunmaktadır.
Bu veritabanına halk arasında Merkez Bankası kara listeside denilmektedir.