Arjantin hükümeti enflasyonla mücadele konusunda iyimser.

Arjantin’de hükümet, dünyanın en yüksek enflasyon oranları arasında yer alan ülkenin yükselen enflasyonunu kontrol altına almayı amaçlayan son önlemlerine olan güvenini dile getirmiştir. Bu çabalara rağmen tüketiciler arasındaki genel kanı bu önlemlerin etkinliğine ilişkin kuşkulara işaret ediyor.
Cuma günü açıklanan resmi verilere göre arjantin’in yıllık enflasyon oranı %290 civarında seyrediyor. ve sadece mart ayında %11’lik bir artış kaydedildiği bildiriliyor. Bu rakam başkan javier milei’nin göreve geldiği aralık ayında yaşanan %25’lik zirveden bir düşüşe işaret ediyor.
Milei yönetiminin uyguladığı sıkı kemer sıkma ve maliyet düşürme politikaları, önemli mali açığın kapatılmasına, yatırımcıların gözüne girilmesine ve fiyat artışlarının ılımlı hale getirilmesine katkıda bulundu.
Ekonomi bakanı luis caputo çarşamba günü twitter’da enflasyon keskin bir şekilde yavaşlıyor. diyerek süpermarket fiyatlarını takip ettiğini iddia eden X adlı bir sosyal medya bot hesabının açıklamalarını yineledi. Bu bot hesabın güvenirlilğini ve kaynağı henüz doğrulanmadı ve muhalif isimler caputo’yu bu tür kaynaklara atıfta bulunduğu için eleştirdi.
Bu resmi açıklamalara rağmen pek çok arjantinli gıda ve sağlık hizmetleri de dahil olmak üzere temel Bu resmi açıklamalara rağmen, pek çok arjantinli gıda ve sağlık hizmetleri de dahil olmak üzere temel mal ve hizmetler için artan maliyetlerle enflasyonun sıkıntısını hissetmeye devam ediyor. San fernando’da alışveriş yapan maria ger pazar fiyatlarının değişmediğini ve yüksek kaldığını belirterek enflasyonundaki düşüş iddialarına ilişkin şüphelerini dile getirdi.
Ekonomistler ve analistler çekirdek enflasyonda bazı yavaşlama işaretleri gözlemlese de bu oran diğer aldo abram enflasyondaki düşüşü kabul etmekle birlikte, yaklaşan kamu hizmeti tarifesi artışlarının ilerlemeyi azaltabileceği konusunda uyarıda bulundu. Yine de hükümetin hiperenflasyon tehdidini önleme çabalarını takdir etti.
Perşembe günü başkanlık sözcüsü manuel adorni gazetecilere yaptığı açıklamada hükümetin enflasyonu ortadan kaldırma konusundaki kararlılığını dile getirdi. Adorni zaman çizelgesinin belirsizliğini kabul ederek, “Enflasyonun sonu gerçek olacak. Peki ne zaman elbette bilmiyoruz, çünkü kristal bir küremiz yok açıklama arjantin’in ekonomik toparlanmasını sürdürürken karşılacağı zorlukları yansıtıyor.