Kristalina Georgieva ikinci dönem için yeniden IMF başkan olarak atandı.

Uluslararası Para Fonu IMF kristalina georgieva’yı 1 ekim 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere ikinci bir beş yıllık dönem için yeniden genel müdür olarak atadı. IMF yönetim kurulu georgieva’yı özellikle önemli küresel çalkantıların yaşandığı görev süresi boyunca sergilediği “güçlü ve çevik liderlik” nedeniyle övdü.
Bu pozisyon için tek aday olan georgieva ilk döneminden sadece birkaç ay sonra ortaya çıkan COVID-19 salgını ve rusya’nın şubat 2022 de ukrayna’yı işgalinden kaynaklanan jeopolitik gerilimleri içeren çalkantılı bir dönemde IMF’ye rehberlik ettiği için övgü aldı. Gelişmekte olan bir piyasa ekonomisinden gelen ilk kişi ve 1944’teki kuruluşundan bu yana IMF’ye liderlik eden ikinci kadın olan bulgar ekonomist, yeniden atanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. IMF’nin istisnai personeliyle işbirliğine devam etme arzusunu dile getiren georgieva kurumun pandemi silahlı çatışmalar ve devam eden hayat pahalılığı krizi gibi çeşitli krizlerde üye ülkelere yardım etmedeki önemli rolünü vurguladı. Georgieva ayrıca IMF’nin odağını ikilim değişikliği kırılganlık ve çatışma ile dijital geçiş gibi finansal istikrarın yanı sıra büyüme ve istihdam üzerindeki artan etkisini kabul etti. Ukrayna’ya önemli miktarda kredi sağlanması, arjantin’in önemli kredi programının yeniden yapılandırılması ve çin’in devlet borçlarının yeniden yapılandırılmasında yer almasının savunulması gibi konularda liderlik yapmıştır.
Georgieva iklim değişikliği hususlarını IMF’nin ekonomik gözetim raporlarına entegre etme çabaları ve yükselen piyasa ve gelişmekte olan ekonomilere odaklanması nedeniyle eleştrilere maruz kalmasına rağmen duruşunu korumuştur. Georgieva ayrıca 2021 yılında dünya bankası’nda görev yaptığı dönemde çin lehine verileri değiştirmeleri için personele baskı yaptığı iddialarının ardından IMF yönetim kurulu tarafından aklandığında kişisel bir engeli de aşmış oldu. Avrupa birliği maliye bakanları daha önce georgieva’yı ikinci dönem için destekleyerek neredeyse onaylanmasını garanti altına almışlardı. Bu onay avrupa ülkelerinin ımf genel müdürünü ABD’nin ise genellikle dünya bankası başkanını önerdiği uzun süredir devam eden gelenekle uyumludur. Georgieva’nın yeniden atanması mevcut uluslararası ekonomik ortamın karmaşıklığı karşısında küresel finans kuruluşunun dümenindeki sürekliliği simgeliyor.