Boj politika belirlemede odağını enflasyondan kaydırıyor.

Japonya merkez bankası’nın BOJ enflasyon hedefleri üzerindeki katı vurgusundan uzaklaşarak daha esnek bir politika yaklaşımı benimsediği bildiriliyor. Kaynaklar, merkez bankasının mevcut parasal ayarlarını koruyacağını ve 25-26 nisan’da yapılacak politika toplantısında güncellenmiş üç aylık büyüme ve fiyat projeksiyonları sunacağını belirtiyor. Enflasyonun 2027 yılı başına kadar %2 hedefi civarında seyretmesi beklense de bu tahminler yakın zamanda faiz artırımına gidileceğine dair güçlü göstergeler olarak görülmüyor.
İçeriden edinilen bilgilere göre BOJ para politikası kararlarını yönlendirmek için enflasyonun ötesinde tüketim, ücretler ve genel ekonomi dahil olmak üzere bir dizi veriyi dikkate alacak. Başkan kazuo ueada ücret artışlarının ekonominin geneline yayılmasının ve hem mal hem de hizmetler için fiyat artışlarını etkilemesinin önemini vurguladı.
Geçtiğimiz ay negatif faiz oranlarının ve diğer geleneksel olmayan politikaların sona erdirilmesinin ardından BOJ büyümeyi artırmayı amaçlayan uzun vadeli agresif parasal teşvik stratejisinden tarihi bir değişimin sinyalini verdi. Ueda merkez bankasının artık normal bir para politikası izleyeceğini ve gelecekteki faiz ayarlamalarının %2 hedefinde sürdürülebilir ve istikrarlı enflasyona ulaşmaya dayalı olacağını belirtti.
Verilere, bağlı bu yaklaşım BOJ’un japonya’nın fiyat hedefi tutarlı bir şekilde tutturacağına daha fazla güvenmesi halinde enflasyon tahminlerinden bağımsız olarak faiz artışlarının gerçekleşebileceğini gösteriyor. Piyasa katılımcılarının gelecekteki politika hamlelerine ilişkin ipuçları için BOJ’un ekonomik ve enflasyon değerlendirmelerindeki nüanslı değişikliklere yakından dikkat etmeleri gerekebilir.
Özellikle ücretler ve tüketimle ilgili gelecek ekonomik verilere odaklanmanın önemi artmıştır. Yüksek yaşam maliyetleri ve azalan otomobil satışları nedeniyle tüketimde son dönemde görülen zayıflığa rağmen yılın ilerleyen dönemlerinde bir toparlanma potansiyeli bulunuyor. Haziran ayı civarında beklenen ücret artışları, yaz ikramiyeleri ve devlet nakit ödemeleri hanehalkının satın alma gücünü artırabilir. Bazı piyasa ekonomistleri BOJ’un yeni bir faiz artırımını değerlendirmeden önce ikinci çeyrekte ekonomik toparlanmanın teyit edilmesini bekleyeceğine inanıyor. BOJ’un 30-31 temmuz’daki toplantısından sonra 15 ağustos’ta açıklanacak olan japonya’nın nisan haziran dönemine ait gayrisafi yurtiçi hasıla GSYH verileriyle birlikte, merkez bankası temmuz ayına kadar faiz artışını haklı çıkaracak yeterli veriye sahip olmayabilir.