Dolar kasım zirvesine yaklaştı, yen 34 yılın en düşük seviyesinde.

ABD doları, beklenenden daha üçlü perakende satış verilerinin etkisiyle salı günü diğer önemli para birimleri karşısında kasım başından bu yana en yüksek seviyesine yaklaşırken, japon yeni zayıflamaya devam ederek 1990’dan bu yana en düşük noktasına ulaştı. ABD’nin mart ayı perakende satış rakamları %0,3’lük artış beklentisine karşın %0,7’lik artışla tahminleri aşarken şubat ayı verileri de yukarı yönlü revize edilerek %0,9’luk bir artışla tahminleri aşarken, şubat ayı verileri de yukarı yönlü revize edilerek %0,9’luk bir artışla son bir yılın en önemli artışına işaret etti. Perakende satışlarındaki bu beklenmedik artış federal rezerv’in faiz indirimlerinin zamanlamasına ilişkin tartışmaları alevlendirdi.. Piyasa tahminlerine göre temmuz ayında faiz indirimine gidilme olasılığı %41 bu oran daha önce tahmin edilen %50’den daha düşük. CME Fedwatch aracına göre, eylül ayına kadar bir indirim olasılığı yaklaşık %46’ya yükseldi. City index’te kıdemli piyasa analisti oaln matt simpson “hepimizin aynı verilere baktığını varsayarsak temmuz ayında bir artış şansı görmüyorum” diyerek durumu yorumladı. Ayrıca orta doğu’dan gelen haberler nedeniyle güvenli liman akımlarının ve FED’in faiz indirimine yönelik beklentilerin azalmasının pazartesi günü doların güçlenmesine katkıda bulunduğunu belirtti.
ABD dolar endeksi 2 kasım’dan bu yana en yüksek seviye olan 106,27’ye ulaştı ve son olarak 106,23 civarında seyretti. Bu arada yen doların gücü ve japonya ile amerika birleşik devletleri arasındaki önemli faiz oranı farkı nedeniyle baskı altında kaldı ve yen dolar karşısında 154’ün üzerine çıktı. Önemli faiz oranı farkı nedeniyle baskı altında kaldı japonya maliye bakanı shunici suzuki doların 34 yılın en yüksek seviyesine çıkmasının ardından döviz hareketleri konusunda dikkatli olduğunu ifade etti ve “gerektiği gibi kapsamlı bir yanıttan” bahsetti. Yen en son dolar başına 154,29 civarında işlem görerek yeni direnç seviyesi olan 155’e yakın seyretti. Sözlü müdahalelere rağmen simpson piyasasının dolar başına 155 yen seviyesini test etme eğiliminde olabileceğine inanıyor. Simpson piyasanın bu seviyeye vereceği tepkinin japon yetkililerinin müdahalede bulunmamaya karar verip vermediğini göstereceğini öne sürdü.
Diğer döviz haberlerinde euro 3 kasım’dan bu yana en zayıf seviyesi olan dolara gerilerken avustralya doları dolarla 14 kasım’dan bu yana en düşük seviyeye indi. Yeni zelanda doları da %0,12’Lik düşüşle son beş ayın en düşük seviyesi olan dolara geriledi.