Sendikasyon kredileri ve ticari bankalar.

Bunun yanında bankaların yurtdışına döviz cinsinden tahvil ihraç edebiliyor olması bankalara yeni borçlanma araçlarının kapılarını açtı ve mevcut yatırımcı tabanını daha da genişletme fırsatı sundu. Sendikasyon kredilerinde daha çok ticari bankaların katılımı görülürken, tahvil ihraçlarında varlık yönetim şirketleri, hedge fund’lar sigorta şirketleri gibi çok farklı bir yatırımcı kitlesi ile buluşma fırsatı elde edildi. Diğer taraftan, sendikasyon kredilerinde vade genelde 1 yıl iken, tahvillerde vadeyi 7 yıla kadar çıkartabildik. Bu bağlamda biz tahvil ihraçlarını sendikasyon rusya afrika ve avrupa’dan daha ucuza borçlanıyoruz. Vakıfbank dış ilişkilerden sorumlu genel müdür yardımcısı birgül denli, 2011 yılının ocak ayı itibariyle bankacılık sistemindeki sendikasyon kredileri toplamının 14,6 milyar doları aştığını belirterek, 2008 yılında bu rakam 11.2 milyar dolar iken 2009 yılında %65 çevirme oranıyla 7,3 milyar dolar düzeyinde gerçekleştirmiştir. 2010 yıl sonunda ise, çevirme oranı %96’lara ulaşırken toplam sendikasyon kredileri 14,3 milyar doları bulmuştur.” dedi. Yurtdışından sendikasyon kredisi yoluyla elde edilen kaynağın miktar olarak artmasının yanı sıra maliyetlerin düşmesi ve vadelerin uzamasının da önemli bir gelişme olduğunu belirten denli, “2009 yılında libor+250 baz puan düzeyinde kaynak temin edilirken, 2010 yılında borçlanma maliyetleri libor 120 baz puan seviyesinde gerçekleşmiştir.
Rating notları türkiye’nin üzerinde bulunulan ülkelerle karşılaştırıldığında özellikle rusya güney afrika ve bazı avrupa ülkelerine göre daha iyi maliyetlerle kaynak temin ettiğimizi görebiliriz.
Söz konusu ülkelerden daha uygun maliyetlerle borçlanabiliyor. Olmamızın türkiye’nin uluslararası finans kuruluşları nezdinde sahip olduğu yüksek itibarın yanı sıra bölgede gösterdiği hem ekonomik hem de siyasi istikrar sayesinde olduğu kanaatindeyiz.” dedi.
Denli, “Vakıfbank olarak 2011 mart ayında %100’ün üzerinde yenilenme oranıyla 1 milyar dolar büyüklüğünde gerçekleştirdiğimiz ilk işlemimiz, vakıfbank tarihinin en yüksek tutarlı sendikasyon kredisidir. Sendikasyon 1 yıl vadeli ve Libor euribor maliyetle temin edilmiştir. 16 ülkeden 34 bankanın katılımıyla 192.5 milyon USD ve 573.5 milyon euro olarak gerçekleşmiştir.” dedi.
Roll over artacak işlem tutarı yükselecek Türk bankalarının 2010 yılında toplam 14,3 milyar dolar tutarında sendikasyon kredisi elde ettiğini söyleyen denyi “2011 yılında yenileme oranlarının roll over rasyosu artarak işlem tutarlarının da yükselmesini beklemekteyiz. Kısa vadeli yabancı kaynak temin etmek türk bankaları için hiçbir zaman zor olmamıştır. Önemli olan, orta ve uzun vadede de risk iştahının artmasıdır. Bu bağlamda 2011 yılının sermaye piyasaları açısından tahvil ihraçlarının ve sekürizition işlemlerinin daha yoğun görüleceği bir yıl olacağına inanmaktayız” diye konuştu.