Katılımcı yeni bankalar var.

Kuzey afrika ve körfez ülkeleri temkinli Katılımcılar açısından bakıldığında ülke bazında önemli bir değişiklik görülmediğine söyleyen çelik, “2008 yılından sonra sendikasyon piyasasından çekilen bazı bankalar tekrar sendikasyon piyasasında aktif olarak rol almaya başladılar. Diğer taraftan kuzey afrika ve körfez bölgesinde yaşanan gelişmeler nedeniyle bu bölge bankalarının daha temkinli davrandıklarını görüyoruz” dedi.
tahvil ihraçları etkilemez Tahvil ihraçlarının sendikasyon işlemlerini etkilemediğine değinen çelik, “tahvil piyasası yatırımcıları ile sendikasyon yatırımcıları büyük çoğunlukla birbirinden farklıdır. Bu nedenle tahvil ihraçlarının artmasının sendikasyon işlemleri üzerinde herhangi olumsuz bir etkisinin olmayacağını düşünüyoruz. Tahvil piyasasındaki yatırımcılar daha çok risk getiri ilişkisine bakarken sendikasyon kredilerine katılan bankalar getirinin yanı sıra muhabirlik ilişkisi ve çapraz ürün satışını dikkate almaktadır.” dedi.
Katılımcı yeni bankalar var Akbank uluslararası bankacılıktan sorumlu genel müdür yardımcısı hülya kefeli, uluslararası piyasalarda halihazırda yaşanan siyasi gelişmelerin türk bankalarının sendikasyon kredilerini olumsuz etkilemediğini belirterek, “Bunun en güzel kanıtı 23 mart 2011 tarihinde kapattığımız ve yüzde 100’ün üzerinde yenilediğimiz sendikasyon kredimizdir.” dedi. Gelişen muhabir ağı çerçevesinde sendikasyon kredilerine katılım gösteren yeni bankalar bulunduğuna değinen kefeli, “Genel olarak türk bankacılık sektörünün mevcut güçlü muhabir ilişkilerinin ve sağlam bilanço ve karlılığın sonucu olarak toplam tutar açısından bakıldığında sendikasyon kredilerine katılım iştahının azalmadığını söyleyebiliriz” dedi.
Roll-over rasyosu yüzde 100’ün üzerinde çıkacak kefeli türk bankalarının sendikasyon piyasasındaki borçlanmalarını başarıyla devam ettirtiklerini belirterek ” 2009 yılında 7,4 milyar dolara düşen türk bankacılık sektörü sendikasyon kredisi hacmi, 2010 yılında yüzde 100’e yakın bir artış ise 14,3 milyar dolara yükselmiştir. Geçtiğimiz yılın ilk yarısında maliyetler libor euribor seviyesinde iken yıl sonunda libor euribor seviyelerine düştü. 23 mart 2011 tarihinde imzaladığımız sendikasyon kredilerinde akbank olarak fiyatı libor euribor seviyesine çektik dedi.
2010 senesinde tamamlanan banka sendikasyonlarının önemli bir bölümünün bir yıl çok sınırlı bir bölümünün de iki yıl olarak sağlandığını söyleyen kefeli, “Halihazırda türk bankacılık sisteminin yaklaşık 14.3 milyar dolar tutarında sendikasyon kredisi bulunuyor. Bu tutarın 13.8 milyar dolarlık bölümünün 2011 yılı içerisinde yenilenmesi gerekecek. Gerek türkiye’ye olan güven gerekse türk bankacılık sisteminin karlılığı ve sağlamlığı dikkate alındığında biz roll-over rasyosunun yüzde 100 seviyesinin üzerine çıkması bekliyoruz” diye konuştu.
ihraçlar ve sendikasyonlar birbirini tamamlıyor Tahvil ihraçlarının sendikasyon kredileri ile birbirini tamamlayan araçlar olduğuna değinen kefeli, konuya yönelik şunları söyledi: “Türk bankacılık sistemi yıllardır düzenli olarak sendikasyon piyasasında faal olarak borçlanıyor. Krizlerin yoğun yaşandığı dönemlerde bile sendikasyon kredilerinden vazgeçilmedi, talep belirli bir seviyenin altına hemen hemen hiç inmedi. Dolayısıyla sendikasyon kredileri halihazırda güvenilir test edilmiş bir kaynak olarak zaten mevcut.