Bankaların 14 milyar dolar sendikasyona çıkması bekleniyor.

Türk bankaları sendikasyon piyasasında kriz döneminin tozunu üstünden atıyor. 2008 yılında euribor + 2.5 seviyelerine çıkan borçlanma maliyetleri artıl libor euribor + 1.1 seviyelerine kadar inerken yüzde 70’lerin altına inen borç çevirme rasyosu da yeniden 100’leri aşmaya başladı. Bu yıl 13-14 milyar dolarlık itfası bulunan türk bankaları maliyetleri daha da aşağı çekerek borçlanma piyasasında adlarından söz ettirmeyi planlıyor.
Türk bankaları 2008 yılında 11.2 milyar dolarlık sendikasyona çıkarken, bu rakam 2009 yılında %65 çevirme oranıyla 7,3 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. 2010 yılında ise çevirme oranı %96’lara ulaşırken toplam sendikasyon kredileri 14,3 milyar doları buldu.
Bankacılar, türk bankalarının rating notları türkiye’nin üzerinde bulunan ülkelerle karşılaştırıldığında: özellikle rusya güney afrika ve bazı avrupa ülkelerine göre daha iyi maliyetlerle kaynak temin ettiğine dikkat çekerek Mısır ve lübnan bankalarının ülkelerindeki gelişmeler nedeniyle çıkma eğilimindeki oldukları, fakat japonya tayvan ürdün katar ve bazı kuzey avrupa ülkelerinin türk bankalarının sendikasyonlarına katılmak için iştah gösterdiklerini de aktardılar. Uluslararası piyasalarda yaşanan gelişmelerin türk bankalarının sendikasyon kredilerini etkilemediğine değinen banka yöneticileri, “Bu türkiye’nin güçlü duruşuyla kendini ayrıştırıyor. Seçimler sonrasında ülke notunun yatırım yapılabilir duruma yükselmesi sonrasında maliyetler daha da azalacak” diye konuştular. 2010 yılında öne çıkan tahvil ihraçlarını sendikasyonlar etkilemeyeceğine değinen bankacılar, kullandırılan sendikasyon kredilerinde müşteri gruplarında bir değişiklik olmayacağına da değindiler. 2011’e iyi bir başlangıç yapıldı.
Bank asya genel müdürü abdullah çelik, türk bankalarının 2011 yılına sendikasyon kredileri açısından gayet iyi bir başlangıç yaptığını belirterek, “Bankalar bu yıl da sendikasyon kredilerini yüzde 100’ün üzerinde çevirme oranı ile yenilemeye devam ediyorlar. İlk çeyrekte 3.5 milyar dolar civarında bir tutar yenilenmiş oldu. Yılın geri kalanında da pozitif trendin devam etmesini bekliyoruz. Bu durumun uluslararası piyasaların bankacılık sistemimize olan güveninin önemli bir göstergesi olduğunu düşünüyoruz.” dedi. 2008 yılının son çeyreği ve 2009 yılında fiyatlar global krizin etkisiyle libor euribor aralığında seyrettiğine değinen çelik. 2010 yılından itibaren global piyasalardaki pozitif havanın etkisi ve türkiye’nin ayrışma başlaması ile birlikte 100 baz puana varan düşüşler gözlemlenmeye başladığını, fiyatlarda 2011 yılında çok önemli bir değişiklik beklemediklerini ifade etti. 14 milyar dolar ödeme 2011 yılında türk bankalarının yaklaşık 14 milyar dolar civarında sendikasyon ödemeleri olduğunu kaydeden çelik,”bu tutarın 3.5 milyar dolarlık kısmı mart sonu itibariyle yenilenmiş durumda. Bu yıl toplamda, rollover rasyosunun yüzde 100’ün üzerinde gerçekleşmesini bekliyoruz.” dedi. Türkiye’ye duyulan güvenin somut bir göstergesi olarak, uluslararası piyasalarda yaşanan gelişmelerin türk bankalarının sendikasyonlarına şu ana kadar bir olumsuz etkisi olmadığından söz eden çelik, “bundan sonra da olacağını düşünmüyoruz. Olsa bile çok sınırlı olur” dedi.