İş dünyasında kredi korkusu.

Bankaların kredide yüzde 25 büyüme limitinin yüzde 17’sini ilk 6 ayda tüketmeleri ve geriye kalan yüzde 7’lik limiti de ağırlıklı olarak yine tüketici kredilerine ayırma teşebbüsleri, “İş dünyası bundan sonra gerekli krediyi nasıl bulacak.” sorusunu akıllara getirdi.
DÜNYA’nın sorularını yanıtlayan işadamları ve sivil toplum örgütü yöneticileri, bu uygulamanın yatırımları yavaşlatacağı ve türkiye ekonomisinin önündeki en büyük sorunlarından biri olan istihdama darbe vuracağı görüşünü savundu.
Büyük işletmelerin yine yurtdışından kaynak bulabileceğini, fakat özellikle KOBİ’ler ve esnafın bundan son derece olumsuz etkileneceğini savunan iş dünyası temsilcileri, ekonomiyi soğutma çabalarını yerinde ve doğru bulduklarını ancak üretimin bundan ayrı tutulması gerektiğini dile getirdi. Ekonomi yönetimi bankalara bu yıl kredide yüzde 25 büyüme sınırı koydu ancak, sektörde yılın ilk 6 ayında büyüme yüzde 17’yi buldu.
Türkiye Bankalar Birliği başkanı ve ziraat bankası genel müdürü hüseyin aydın ile türkiye katılım bankaları birliği başkanı ve albaraka türk genel müdürü fahrettin yahşi bankaların ikinci yarı için kredide sadece yüzde 7 marjı kaldığını hatırlatarak bankaların bu sınıra uyacağını bir kez daha teyit etti. Bu üstü örtülü bir şekilde bankaların frene basacağı şeklinde değerlendirilirken iş dünyasının yılın ikinci yarısında yapacağı yatırımlarda kaynak sorununu nasıl çözeceği merak konusu oldu.
Üretimin önünü açın DÜNYA’ya konuşan makine ihracatçıları birliği MİB başkanı adnan dalgakıran bunun tıpkı enflasyonla mücadele gibi psikolojik bir savaş olduğunu ve iş dünyasının önünün tıkanmayacağını öngördüğünü söylerken “ancak bir süre için şirket büyümeleri ve yatırımlar duracak, bu süreçte herkes başının çaresine bakacak” dedi. İstanbul demir ve demirdışı metaller ihracatçıları birliği başkanı ve öztiryakiler yönetim kurulu başkanı tahsin öztiryaki ise kredilerde daralma yaşandığı takdirde KOBİ’lerin özellikle satın almalarda ortaklık yapacağını ve akabinde de ölçek ekonomisine geçmek zorunda kalacağını savundu.
Türkiye esnaf ve sanatkarları konfederasyonu TESK başkanı bendevi palandöken de zaten ekonomiyi soğutma iddia ederek, ekonomi yönetimine, “üretimin önünü açın piyasa arz talep dengesini kendi kendine kurar” çağrısında bulundu. Türk girişim ve iş dünyası konfederasyonu TÜRKONFED başkanı erdem çenesiz ise, yılın kalanında yavaşlayacak olan kredi kullanımının KOBİ’ler üzerinde olumsuz etkide bulunmaması gerektiğini savunarak, “Bankalara konan kredi limitlerinde KOBİ’lere yönelik oran artışını gerekli buluyoruz” çağrısında bulundu.
Makine imalatçıları birliği MİB başkanı Adnan dalgakıran Herkes başının çaresine bakacak Büyüme yavaşlayacak bir süre herkes başının çaresine bakacak. Ancak bu bir çelişki. Bir yandan işsizliği halledebilmek için yüzde 7 büyümemiz lazım. Fakat, piyasada bir sıkılaşma oldu mu bu sınırı genişletirler diye düşünüyorum. Zira burada ekonomiyi soğutma adına atılan adımlar var. Nasıl ki enflasyonla psikolojik bir savaş veriliyordu, burada da bir psikolojik savaş veriliyor. Kontrollü bir büyüme gerçekleştirmeye çalışıyorlar.